• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

El reglament que regula el fondeig a s'Estany des Peix posa en valor les embarcacions tradicionals i de petita eslora i ofereix diferents bonificacions

La comissió de govern del Consell de Formentera ha aprovat avui traslladar al ple de la institució, que es celebra demà, el reglament que regula el fondeig i el règim jurídic de les instal·lacions d'amarratges a s'Estany des Peix per a la seua aprovació inicial. El reglament, tal com ha destacat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, "posa en valor les embarcacions d'ús tradicionals, les de petita eslora, les de menor potència de motor i altres aspectes, com l'antiguitat del fondeig". El reglament "també bonifica les embarcacions tradicionals, als usuaris jubilats i les famílies nombroses".

El Consell celebrarà la pròxima setmana una sessió informativa oberta als usuaris i públic per explicar i aclarir els dubtes pel que fa al reglament. També s'atendrà als interessats a l'àrea de Medi Ambient al telèfon 971321210 i al correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

Criteris d'assignació

Per obtenir un amarrament a s'Estany des Peix tindran prioritat les embarcacions que han fondejat a s'Estany des Peix des d'abans del 5 de juliol de 2002, data d'entrada en vigor del PORN; i han de complir amb requisits, com els de tenir una eslora màxima de 10 metres; i que l'ús que es fa i que es pretén fer està permès d'acord amb la normativa aplicable al Parc Natural. Les embarcacions han de pertànyer a les llistes setena (dedicades a l'esport sense propòsit lucratiu o la pesca no professional) i vuitena (pertinents a organismes de caràcter públic).

Criteris de puntuació

A l'hora d'ordenar la preferència de les embarcacions que acreditin la resta de requisits necessaris, s'estableix una taula de puntuació que valora les embarcacions tradicionals, a les de menys potència de motor i propulsió més neta, a les de menor mida i fetes amb materials més sostenibles. Així mateix, es puntua més alt l'experiència acreditada com usuari de s'Estany i es valora la procedència de la matriculació.

Preus i bonificacions

Respecte als preus, el reglament recull un càlcul estimatiu de preu públic en funció de les eslores de les embarcacions. Els preus de les embarcacions de petita i mitja eslora, que són la gran majoria dels usuaris, fluctuen entre els 50 i 135 euros al mes. Sobre aquests preus públics s'hi ha establert una sèrie de bonificacions als usuaris com ara la bonificació de les persones jubilades amb un 40 %, les famílies nombroses amb un 30 %, les embarcacions de tipologia tradicional un 15 %; així com les embarcacions zero emissions amb un 25 %. Les bonificacions són acumulables entre si.

Termini i presentació de sol·licituds

El termini per presentar sol·licituds serà de trenta dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de l'aprovació inicial del Reglament al BOIB. Finalitzat el termini, el Consell disposarà de tres mesos per valorar i ordenar per puntuació totes les sol·licituds presentades, i publicar la llista provisional en el tauler d'anuncis. En aquesta llista també s'hi farà constar l'amarratge que es proposa per a cada embarcació.

Cal recordar que el passat mes de gener varen començar les obres per a la regulació de fondejos a s'Estany i que contemplen 78 amarratges en pantalans flotants i de 207 punts de fondeig, que es distribuiran en boies de baix impacte. Les obres estan pressupostades en 1.025.616 euros, dels quals 652.154 euros són finançats a través de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS). El termini d'execució dels treballs és de quatre mesos.

El conseller de Medi Ambient ha recordat que aquest projecte "pioner" es porta a terme "per la necessitat de recuperar aquesta zona protegida dins del parc natural de ses Salines i que es troba amenaçada ecològicament pels fondejos incontrolats, sobretot, a l'època d'estiu". El conseller Antoni Tur ha assenyalat que "amb aquest reglament s'intenta mantenir, des del respecte a la conservació de s'Estany des Peix, la convivència dels amarratges que respectin la normativa del parc i en facin un bon ús, per respectar així l'ús tradicional que ha tengut històricament aquest espai".

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell convoca ajuts per als esportistes individuals destacats pels seus mèrits esportius durant l'any 2021

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Esports, informa que avui s'ha publicat al BOIB l'aprovació de les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a esportistes individuals formenterers o residents a l'illa destacats pels seus mèrits esportius durant l'any 2021. Els esportistes interessats poden presentar les sol·licituds a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o a l'Oficina Virtual (OVAC) fins al pròxim 11 de març.

Convocatòria de 25.000 euros

La partida total de la convocatòria ascendeix a 25.000 euros i l'import màxim per esportista individual serà de 5.000 €. Per la concessió d'ajuts i determinació del seu import, es tendrà en compte el currículum que acrediti la participació en activitats o competicions federades des de l'1 de gener 2021 al 31 de desembre de 2021, així com la programació o projectes que acrediti per tot 2022. Únicament es tindran en compte les modalitats esportives individuals i les modalitats col·lectives d'un esport individual.

La consellera d'Esports, Paula Ferrer, ha assenyalat que "amb aquesta subvenció es dona suport a la participació dels considerats esportistes destacats per les seves actuacions en l'àmbit autonòmic, nacional i internacional". La consellera ha destacat que "calia regular aquests ajuts per compensar d'alguna manera l'esforç econòmic i personal que fan els nostres esportistes".

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera acull l'exposició 'Collage' de Rebeka Elizegi organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona

El Consell de Formentera presenta l'exposició "Collage" organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona, i que es podrà visitar a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" a partir del pròxim dilluns 28 de febrer. Aquesta mostra reuneix dos projectes de l'artista amb la finalitat de donar també veu a la feina d'altres companyes que realitzen collage arreu del món.

Per una banda, ens presenta "Mujeres en Guerra", una sèrie de set collages inspirats en lletres de cançons de Pedro Guerra, cantautor canari destacat per les seves lletres reivindicatives d'imaginari feminista, i que dona el títol a la sèrie. Aquestes peces pretenen ser un homenatge a diverses dones de tot el món de diferents condicions: Cathaysa, nena aborigen guanxe canària. Hogar, dona maltractada del primer món. Herminia, dona gran llatinoamericana. Burka, dona àrab atrapada en un burka. Madres: mares de la Plaza de Mayo. Rosario, nena/mare en un entorn rural llatinoamericà. Lilith: primera dona que es revela a la submissió i decideix per ella mateixa.

D'altra banda, la mostra recull també cinquanta reproduccions de collages de cinquanta autores recollides al llibre Collage firmado por Mujeres, llibre creat per l'artista, el qual ofereix una extensa mostra del collage contemporani a través dels treball d'artistes internacionals.

Els collages d'aquesta selecció expositiva es caracteritzen per la capacitat de qüestionar els límits de la creació artística mitjançant una àmplia varietat de temes i tècniques de collage.

Rebeka Elizegi nascuda a Donostia, és collagista, directora d'art i dissenyadora gràfica. Treballa exclusivament de forma manual, sempre aplicant la tècnica del collage manual clàssic sense redimensions ni retocs digitals.

Com a collagista ha treballat per a clients com Ànima – Obra Social "la Caixa", Museu San Telmo, Gran Meliá Hoteles, Projecte Mut, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, o el músic formenterer Jah Chango i en premsa ha col·laborat amb els diaris La Vanguardia o les prestigioses revista Der Spiegel i Le Monde diplomatique. La seva obra s'ha exposat a Barcelona, Madrid, Los Angeles, Varsòvia o Berlín.

La figura femenina ocupa un lloc important en la seva obra, tot i que també es centra en temes com la diversitat de gènere. Les imatges de cossos són també una constant en el seu treball; el cos entès com a espai que oprimeix, que marca i estigmatitza per color, edat o gènere, que tantes vegades és motiu de submissió, i que intenta alliberar a partir de les seves composicions.

L'obertura de portes serà el dilluns 28 de febrer a les 18.00 hores. La Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" estarà oberta de dilluns a dissabte d'11.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 20.00 hores. Els diumenges, els dilluns al matí i els festius la sala romandrà tancada. L'exposició romandrà oberta fins el 12 de març.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 rebeka

Visita al projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera a Can Marroig

foto 2022 figueres can marroig ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir; el conseller de Medi Rural, Josep Marí; el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí; i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat avui la finca de Can Marroig. A la trobada s’ha presentat el projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera.

La presidenta del Consell ha felicitat a la Cooperativa per dur endavant aquest projecte que permet recuperar l’activitat agrícola que tradicionalment va tenir aquesta zona protegida i que a més "farà que puguem tenir producte de quilòmetre zero en el nostre mercat de proximitat, un producte que a més és molt tradicional a Formentera".

Per la seva part, el gerent de la Cooperativa del Camp ha explicat el projecte. "Hem plantat 675 figueres en dos hectàrees de la finca de Can Marroig, són de dotze varietats diferents, per tenir una producció de figues escalonada durant tota la temporada. Esperam poder començar a collir les primeres figues al mes de juny. Es tracta d'una plantació intensiva que busca obtenir la màxima productivitat", ha assegurat Carlos Marí.

"Quan l’explotació estigui a ple rendiment esperam recollir vuit tones de figues a l’any que es destinaran a abastir el mercat local. Es vendrà figa fresca, però també es buscarà recuperar i promocionar la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a la nostra illa", segons ha afegit el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera. Finalment, des de la Cooperativa han volgut agrair als alumnes del taller de formació de Can Marroig i als treballadors d'Ibanat la seva ajuda en les tasques de plantació.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, ha destacat "la recuperació d’un dels usos tradicionals d’una finca pública emblemàtica gràcies a la col·laboració entre administracions i entitats". "Moltes vegades pensam amb la gestió forestal com una eina exclusiva per evitar incendis, però també és la forma de recuperar terrenys i fer-los més rics i forts per enfrontar-se a l’emergència climàtica", ha afegit el conseller.

Pla col·lectiu de plantació

El Fons de Garantia Agrària i Pesquer de les Illes Balears (FOGAIBA), que depèn del Govern balear, ha concedit una subvenció de 9.990 € a aquesta plantació. Aquest projecte de plantació de figueres està inclòs dins un pla col·lectiu de replantació que promou la cooperativa, i en què col·laboren una desena de socis. El pla col·lectiu suposa la plantació de devers 4.000 arbres, especialment oliveres i figueres, que s’està duent endavant entre el 2021-2022, aprofitant una convocatòria d'ajudes per la replantació del FOGAIBA, segons han explicat des de la Cooperativa.

Suport a la Cooperativa del Camp

D’altra banda, el conseller de Medi Rural ha recordat que al març de l’any 2015 es va refundar la Cooperativa del Camp de Formentera. Des de llavors el Consell de Formentera ha subvencionat la seva tasca amb accions concertades anuals, aquest 2022 el Consell subvenciona la seva acció amb 130.000 €. Entre 2015 i 2021 s’han signat accions concertades anuals per un valor total de 751.413 €. El Consell també va construir la Nau de la Cooperativa, més recentment ha cedit una estació d’emmagatzematge i conservació de gra i maquinària necessària per poder treballar les terres cedides al Fons de Terres de Cultiu que actualment ja suma 279 hectàrees de conreu gràcies a la cessió de 120 particulars.

Segons ha resumit Josep Marí, "l’objectiu de totes les accions a les quals hem donat suport és seguir impulsant l’activitat agrària de l’illa per recuperar aquest sector primari i mantenir el paisatge tradicional", en aquest sentit el conseller ha agraït a la Cooperativa "tota la feina feta".

Conveni de cessió

Per acabar, cal destacar que al maig de 2016 es va signar conveni de cessió per donar-li un ús agrícola a la finca de Can Marroig entre el Consell, el Govern balear i l’Ibanat (finca propietat de l’Ibanat), la renovació d’aquest conveni es va fer al maig de 2021 per cinc anys més. Dins de l’acció concertada està la cessió d’ús perquè puguin destinar a cultius les dotze hectàrees de terreny cultivable.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Primera passa per executar la intervenció al cementeri per identificar les restes mortals de les 58 víctimes de la Colònia Penitenciària

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que aquest mes s'ha donat la primera passa per executar la intervenció al cementeri de Formentera que té com a objectiu localitzar, exhumar i identificar les restes mortals de les 58 víctimes documentades de la Colònia Penitenciària de Formentera, penal franquista que va funcionar vora l'estany des Peix entre 1940-1942.

Així, el passat 8 de febrer, es va dictar resolució de la conselleria de Benestar Social per autoritzar l'exhumació de les tombes i restes cadavèriques ubicades al Pati 2 del Cementeri Municipal de Formentera (BOIB núm. 23/2022, de 12 de febrer). Des de la publicació al BOIB es va obrir un període de consulta i exposició pública de l'expedient administratiu, que estarà obert fins al dia 15 de març.

Cal recordar que el projecte d'intervenció en el dit fossar està redactat per la doctora Almudena García-Rubio Ruíz, de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, en el marc del Tercer Pla de Fosses 2021-2022 impulsat per la Conselleria de Transició Energètica, Sector Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears.

23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 111 de 403

111

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat