• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Tradició, cultura i gastronomia per Sant Francesc

foto festes sant francesc 2018 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, presenta el cartell d’activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Francesc el proper dilluns 3 de desembre.

La jornada s’iniciarà a les 10 del matí al jardí de ses Eres, amb un esmorzar de frita de polp a preus populars a càrrec de l’Associació gastronòmica Es Forn.

L’esmorzar donarà pas ja al migdia a la tradicional missa en honor al patró del poble, cerimònia que anirà seguida a les 13h per la processó, que recorrerà els voltants de l’església i acabarà a la plaça, on a les 13.30h hi haurà ball pagès i convit d’orelletes.

Tot seguit, a partir de les 14h i a l’envelat de sa Senieta, hi haurà dinar d’arròs de matances organitzat per l’Associació gastronòmica Es Forn.

El jardí de ses Eres acollirà, a partir de les 17h, jocs infantils a càrrec de l’Associació Reis Mags, que també organitzaran una torrada popular amb actuació musical de na Veronica San Juan a partir de les 20h. També a aquesta hora, la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” acollirà la inauguració de la mostra col·lectiva de Nadal.

La jornada es tancarà a les 22.30h, amb un concert acústic al Mercat Nadalenc.

Així mateix, s’ha anunciat per al dijous 6 de desembre, la disputa d’una nova edició de la Mini Marató Formentera, Memorial John Tunks, que arrencarà a les 10 del matí a la plaça Constitució.

Els pressupostos del 2019 aposten per la consolidació del Consell de Formentera al servei de les persones i per les reformes a nuclis urbans, i la cura del medi ambient i el patrimoni de l’illa

foto pressupostos 2019 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el vicepresident i conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, han presentat avui a les 11.00 hores a la Sala d'Actes del Consell de Formentera els Pressupostos del Consell de 2019, uns comptes que ascendeixen a 30.150.000€, un 12,25% superiors al pressupost ordinari del 2018.

Aquest increment és possible gràcies a l’augment de recursos provinents de la CAIB, que experimenta un creixement del 33% gràcies a partides com les que arriben per la Llei de finançament de consells insulars (9.120.000€) i la transferència de la competència de Promoció Turística. També pugen un 7.8% els ingressos provinents de la participació en tributs de l’Estat (4.473.000€).

Bartomeu Escandell ha destacat que el que persegueixen aquests pressupostos és “consolidar l’estructura, tant de personal com de funcionament del Consell Insular de Formentera i prestar tots aquells serveis que volem donar des de Formentera”. Pel que fa al finançament, Bartomeu ha ressaltat que “quasi totes les inversions que fem en aquest pressupost, i que van destinades bàsicament a arreglar els pobles, a recuperar el nostre patrimoni, fer millores mediambientals o de mobilitat sostenible, van orientades a fer de Formentera una illa millor per viure”.

El titular d’Hisenda ha destacat, a més, que la majoria d’inversions que recullen els comptes del 2019 es faran amb fons propis, cosa que “demostra que el Consell de Formentera te la capacitat de fer totes aquestes polítiques. Enguany, a més, tornem a tenir endeutament zero, cosa que fa palesa la fortalesa econòmica del Consell i la no necessitat de recórrer a finançament extern”.

Pressupost de despesa
Pel que fa a la despesa el capítol destinat a personal s’eleva als 10.805.000€. El proper any estarà marcat per l’obertura de noves instal·lacions com el Centre d’Esports Nàutics a la Savina, el centre cultural del far de la Mola, el tanatori, la residència de majors, la regulació de l’ancoratge a l’estany des Peix o el nou observatori turístic fruit del traspàs de la competència en promoció turística.

D’altra banda, la despesa corrent s’estabilitza en torn als onze milions d’euros. Essent el contracte de recollida de residus i neteja la partida de despesa més important. Les inversions reals també s’incrementen de 4.500.000€ al 2018 als 6.200.000€ el 2019.

Pressupost d’ingressos
Pel que fa a la recaptació dels impostos directes es preveu una partida de 6.385.000€, quantitat semblant a les de 2018 i 2017, de manera que s’estabilitzen les partides d’ingressos provinents de la recaptació ordinària i de la recaptació.

D’altra banda, les transferències corrents s’han incrementat, passant dels 12.433.000€ del 2018 als 14.288.000€ previst per al 2019.

Criteris d’inversió
En el 2018 el Consell de Formentera invertirà 6,2 milions d’euros de manera directa a la nostra illa. Els criteris d’inversió que més destaquen són la continuïtat en la millora dels nuclis urbans i turístics de l’illa, amb la reforma de l’avinguda de Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran, (1.790.000€), el Parc Infantil de Sant Ferran, (210.000€) i el Circuit Saludable al mateix nucli, (100.000€), a més de la millora de la zona verda est de Sant Francesc i el parc de patinatge, (170.000€).

Les noves solucions de mobilitat sostenible i millora mediambiental ocupen també un apartat destacat, amb l’ordenació i regulació de l’estany des Peix, (650.000€), i la regulació d’entrada de vehicles, (350.000€), mentre que la museïtzació del far de la Mola, (140.000€), destaca entre les mesures de recuperació del patrimoni, i la inversió en el funcionament ordinari i de participació del Consell d’Entitats (325.000€) així com la incorporació al pressupost de les obres triades per les associacions pendents d’execució, (635.000€), remarquen el compromís del Consell en donar continuïtat a l’impuls a la participació.

Per últim, la construcció de la residència de majors, (1.970.000€), així com les obres complementaries al tanatori, (200.000€), significaran l’establiment d’infraestructures i serveis bàsics dels que fins ara Formentera no disposava.

Consolidació del Consell
El Consell Insular de Formentera es consolida com a administració prestadora de serveis i amb condicions de treball de qualitat. Per al nou exercici es torna a la jornada laboral de 35 hores per al conjunt dels 330 empleats públics que conformen l’administració, un 27,5% més dels llocs existents a l’inici de la legislatura.

Formentera s’adhereix al Projecte Cultural Barnasants

foto barnasants 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb l’Associació República de la Cultura per a l’organització del Projecte Cultural Barnasants a l’illa de Formentera i la programació d’artistes formenterers al Barnasants l’any 2019.

Formentera es converteix així en la primera illa de les Balears en adherir-se al Barnasants amb l’objectiu de crear una xarxa de la cultura d’autor del domini lingüístic català que ofereixi a l’illa una proposta cultural i de llengua, especialment entre les generacions més joves i els artistes locals. Es promou, a més, la projecció i difusió de la realitat cultural i mediambiental de Formentera a la resta del domini lingüístic català.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha mostrat la seva satisfacció per la rúbrica d’un acord que “permetrà que Formentera pugui gaudir de dues de les actuacions d’aquest festival i que, d’altra banda, la nostra cultura musical sigui representada i escoltada als escenaris de Barcelona”.

Barnasants

El Projecte Cultural Barnasants va néixer fa 24 anys a Barcelona amb la vocació de donar veu als artistes de la cançó d’autor durant els mesos d’hivern.

Actualment és el festival de referència de la cançó d’autor a bona part del territori d’àmbit català, i ha crescut fins a esdevenir el projecte cultural més important del seu gènere a Europa, presentant tant a grans figures consagrades de la cançó com difonent els nous valors emergents a través de més de 100 concerts a cada nova edició.

Així mateix, s’han establert importants acords de col·laboració i d’intercanvi amb festivals i projectes culturals d’Itàlia, Occitània, Amèrica Llatina i Euskal Herria. Entre d’altres reconeixements, aquesta iniciativa cultural ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2012 de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona del mateix any.

En paraules del seu director, Pere Camps, “Barnasants és un projecte que concep la cultura com a eina clau de transformació i progrés social. Per aquest motiu apostem de manera indiscutible per la cançó d’autor al marge de les modes, el mercat i la indústria”.

De cara a l’hivern i primavera del 2019, les propostes del Barnasants a Formentera es traduiran en dos concerts durant els mesos de febrer i abril. D’altra banda, la cantautora formenterera Maria José Cardona serà l’encarregada de representar la nostra illa en l’edició del festival a Barcelona.

El Nadal, a Formentera

foto-campanya-nadal-2018-2El Consell de Formentera ha presentat el programa d’activitats per a aquestes festes de Nadal. Amb el lema “Per Nadal brillam els qui no volem créixer” s’ha ideat un ampli cartell que compta amb activitats per a infants i joves, espectacles familiars i animacions per crear un ambient únic i nadalenc a Formentera.

El tret de sortida el donarà, el proper divendres 30 de novembre, la inauguració del Mercat Nadalenc 2018-2019, que tornarà a situar-se vora la plaça de la Constitució amb l’objectiu de crear un espai de reunió en aquestes festes i incrementar l’oferta de venda de regals nadalencs. Fins al 7 de gener, en aquest espai de trobada, s’aniran succeint les actuacions de música en viu i activitats infantils.

El pressupost destinat al conjunt d’activitats d’aquest Nadal és de 35.000 euros.

Activitats Infantils
Dins de la XII edició de la Mostra d’Espectacles Infantils, el dissabte 29 de desembre, i el 18, 19 i 21 de gener, s’oferirà una variada oferta per amenitzar les vacances nadalenques dels més petits i petites. Començant el dia 29 amb l’espectacle Tatanka de la Cia Minúcia Teatre, un espectacle familiar en llenguatge clown que narra les aventures de Suli i Monyaco en un món molt diferent al seu. una peça per a tots els públics que busseja en la cultura i civilització dels indis d’Amèrica. L’obra es podrà veure dissabte 29 de desembre a les 18.00 hores a la Sala de Cultura Cinema.

La mostra continua divendres 18 de gener a les 18.00 hores amb Engrunes musicals a càrrec de Xènia Fuertes. Un espectacle musical adreçat als més petits, de 0 a 3 anys, que tindrà lloc a Sala de Cultura Cinema.

Dissabte 19 de gener, la companyia de teatre Zum-Zum presenta a Formentera La gallina dels ous d’or. Un conte que parla sobre la pobresa, la riquesa i l’avarícia… i conta que els diners són, en realitat, romanços. L’espectacle es podrà veure a la Sala de Cultura Cinema a les 18.00 hores.

Per finalitzar la mostra, dilluns 21 de gener hi haurà un contacontes a la Biblioteca Marià Villangómez a les 18.00 hores. Aquest mateix espai acollirà el dijous 13 de desembre, un taller d’arbre nadalenc de les frases literàries, una activitat per a nens i nenes a partir de 4 anys.

Divendres 14 de desembre, a la placeta del carrer de Guillem de Montgrí de Sant Ferran, es celebrarà la ja tradicional Cantada de Nadales a càrrec de l’alumnat del CEIP El Pilar de la Mola, el CEIP Mestre Lluís Andreu, el CEIP de Sant Ferran de ses Roques i la Banda Municipal. Després hi haurà xocolatada (apta per a intolerants al gluten i a la lactosa).

A més, com cada any, el Diverespai arriba a Formentera durant el Nadal. Del 15 al 19 de desembre, els nens i nenes de l’illa gaudiran de diverses activitats al mòdul esportiu. L’horari serà de 9.30 a 13.30 i de 16.00 a 20.00 hores.

Casal de Joves
Per a dissabte 1 de desembre, el Casal de Joves ha organitzat batucada i dansa urbana per amenitzar el Mercat Nadalenc. Durant aquestes festes també s’han organitzat activitats per als joves de l’illa com un taller de decoració nadalenca, xocolatada i projeccions de documentals entre altres activitats.

Arts escèniques i literatura
Dimecres 12 de desembre es presentarà a la Biblioteca Marià Villangómez el llibre Història d’Eivissa i Formentera d’en Lluís Ferrer i en Juan Escandell. La presentació anirà a càrrec de na Maite Ferrer.

I per als amants de les noves dramatúrgies, dijous 13 i divendres 14 de desembre arriba a Formentera Travelling, de la companyia Baal. Una performance on la dansa i la tecnologia interactiva s’uneixen.

Nit de concerts
Un dels plats forts de les festes se servirà el proper 15 de desembre amb el concert de Ramon Mirabet i els Projecte Mut a l’envelat de la plaça de l’església de Sant Ferran.

Per iniciar la nit, el santfeliuenc Ramon Mirabet presentarà un espectacle renovat amb un enfocament més energètic que es podrà sentir amb les noves cançons, del que serà el seu tercer disc.

Per acabar la nit, els eivissencs Projecte Mut presentaran el seu darrer disc “La Vida Rima” i repassaran els seus grans èxits que delitaran el fidel públic formenterer. De la mà del cantant i compositor David Serra junt al músic i productor Joan Barbé s’endinsen al món del folk-rock utilitzant lletres pròpies i textos de poetes d’arreu dels Països Catalans.

Betlem vivent i Pare Noel
El dia 15 de desembre, els alumnes del col·legi Verge Miraculosa faran una representació vivent del Betlem de Nadal a les 16.00 hores a la Sala de Cultura Cinema, i el 20 de desembre els nens de Formentera rebran la visita del Pare Noel en una festa que es farà a partir de les 17.30 hores a l’envelat de Sant Ferran. En acabar es servirà xocolata calenta.

Activitats tradicionals
Per tal de no perdre l’essència de la cultura formenterera i les seves tradicions, dissabte 22 de desembre l’Associació gastronòmica Es Forn organitza un taller de salsa de Nadal a les 11.00 hores al jardí de ses Eres.

D’altra banda, dimecres 26 de desembre dia de Sant Esteve, l’Associació de Reis Mags recupera la festa tradicional de la Mitjana Festa de Nadal amb missa amb caramelles, ballada popular i un concert al mercat nadalenc.

Nits de festa
La nit del 29 de desembre, l’Associació Reis Mags celebra la seva IX Festa d’aniversari al l’envelat de Sant Ferran, amb ballada i sonada, torrada i bona música. I la nit del 31 de desembre, Cap d’any, continuarà la festa en aquesta localitat per acomiadar el 2018. L’última nit de l’any, a partir de la una de la matinada, animació i festa amb el concert que donarà la benvinguda al 2019 amb Bruixa Express, un grup de versions amb l’essència de la millor música pop/rock.

Visita dels Reis d’Orient
Com cada any, el dijous 5 de gener a les 16.30 hores al port de la Savina, arribaran els Reis Mags d’Orient, que sortiran en cavalcada acompanyats de l’espectacle Rats! de la companyia Campi qui pugui. A les 17.30 hores visitaran la plaça de la Constitució de Sant Francesc i a les 18.00 hores es traslladaran a Sant Ferran, per continuar recorrent els carrers del poble a partir de les 19.00 hores i pujar a la Mola a les 20.00 hores.

Exposició col·lectiva
Del 3 de desembre al 7 de gener es podrà visitar la mostra col·lectiva de Nadal amb artistes de l’illa de dilluns a dissabte d’11 h a 14 h i de 17 h a 19 h. La inauguració es farà el dilluns 3 a les 20 hores amb presència dels artistes.

Premi al millor aparador
Com cada any, i amb l’objectiu de promoure l’ambient festiu nadalenc entre els establiments de l’illa de Formentera, la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera i el Consell de Formentera convoquen el Xè Concurs d’Aparadorisme Nadalenc 2018.

El Consell de Formentera desitja a totes les formentereres i formenterers “Molts anys i bons!!!”.

Més articles...

Pàgina 4 de 148

4