• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Formentera acull el 'feminisme per a principiants' de la mà de Nuria Varela

Nuria varela feminismo para principiantesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha organitzat per al dilluns vinent l’acte de presentació del llibre Feminismo para principiantes de na Nuria Varela. Un acte que comptarà amb la participació de la mateixa autora, que departirà sobre l’actualitat del feminisme i sobre les contradiccions de la nostra societat al seu respecte.

Na Nuria Varela és una experta en feminisme, llicenciada en Ciències de la Informació, escriptora, màster universitari en estudis interdisciplinaris de gènere i màster en gènere i polítiques d’Igualtat entre homes i dones. En aquesta ocasió ve a Formentera per presentar-nos la nova edició en format còmic del seu llibre Feminismo para principiantes, una revisió de l’assaig original, editat el 2008, que amb un llenguatge diferent i molt pes de les il·lustracions persegueix apropar el feminisme a tothom.

La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha destacat que “des del Consell de Formentera creiem que entendre que el feminisme no és només «cosa de dones», és clau per deixar una societat millor per a totes i tots”. Parellada considera imprescindible apropar les aportacions del feminisme a tota la població en general “perquè un govern progressista ha de treballar per posar aquest cos de coneixements a l’abast de tots en entendre la difusió de les aportacions feministes com un servei públic”, raó per la qual convida tothom a assistir a la conferència de na Nuria Varela.

La xerrada i presentació del llibre es farà aquest proper dilluns, dia 16 d’abril, a les 20.00 hores a la Biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc.

En aquest acte, que s’organitza en el marc de les activitats de la Diada de Sant Jordi, hi col·labora també l’Institut Balear de la Dona, motiu pel qual es comptarà amb la presència de la seva directora, la senyora Rosa Cursach.

Blai Bonet i teatre familiar per concloure el primer semestre de L’Illa a Escena 2018 a Formentera

Foto fila cordafil redux circ acrobatesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta aquest cap de setmana dos espectacles teatrals que seran els encarregats de tancar el cicle L’Illa a Escena del primer semestre d’enguany.

Cicle Blai Bonet
Arriba a Formentera el cicle dedicat al poeta i artista mallorquí Blai Bonet, un cicle que es representa a totes les Illes Balears i que es compon d’una conferència, una obra de teatre i en la projecció d’un documental inspirat en la faceta dramatúrgica de l’artista.

Aquest proper divendres 13 d’abril, se celebra el primer acte, aquest tendrà lloc a les 20.00 h a la Sala d’Actes de la conselleria de Cultura i serà a càrrec de Joan Tomàs Martínez, professor de l’ESADIB i doctor en Arts Escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, que ens parlarà sobre Blai Bonet i ens donarà a conèixer la seva part més poètica, la forma de vida d'un geni en majúscules.

El dissabte 14, la Sala de Cultura Cinema acollirà a partir de les 20.30 h la representació de l’obra Oficis al carrer, una peça curta que escriví Blai Bonet amb motiu del festival de final de curs d’EGB del col·legi Bisbe Verger de Santanyí l’any 1985.

Aquesta obra, dirigida per Jeroni Obrador, de la companyia Tschock Cultura Emocional, ha aconseguit reunir els mateixos protagonistes de la representació efectuada el 1985 trenta-tres anys després. Acabada la representació, es farà la projecció del documental El teatre de Blai Bonet, que ens aproparà a l’univers dramatúrgic de l’autor.

L’espectacle, recomanat per a tots els públics, és de franc, i s’obsequiarà a tots els assistents amb un DVD.

Espectacle de circ familiar
Diumenge 15 d’abril tota la família podrà gaudir de l’espectacle de teatre, dansa i circ de la companyia menorquina s’Espai de Circ, El Viatge d’en Filo Cordafil, una obra on en Filo i els seus amics cordaires ens conviden a compartir un viatge amb grans dosis d’humor i fantasia, on tot tipus d'objectes es transformen en personatges increïbles, per endinsar-nos en el seu imaginari.

La funció es podrà veure diumenge a les 17.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 55 minuts i les entrades es podran adquirir per 3€ a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

El festival de curtmetratges 'Ciudad de Soria' arriba a Formentera

Cartell cine a los 4 vientosDes de demà dimecres fins divendres, la Casa del Poble de la Mola acollirà una selecció dels millors curtmetratges del prestigiós “Certamen Internacional Ciudad de Soria”. Durant els tres dies que durarà la mostra, el públic formenterer podrà gaudir d’un total de 32 produccions cinematogràfiques locals, nacionals i internacionals.

Aquesta és la segona ocasió en la que Formentera acull projeccions de curtmetratges del festival “Ciudad de Soria” dins el programa “Cine a los 4 vientos”, un Projecte consistent a portar el cinema, a través de la projecció del Palmarès de l'última edició del festival, a diferents països, festivals i pobles, amb l’objectiu promocionar i difondre el format curtmetratge i crear nous públics, així com promocionar el Certamen Internacional de curts Ciutat de Soria.

Les projeccions es duran a terme a la Casa del Poble de la Mola demà dimecres 11, dijous 12 i divendres 13 a partir de les 20.30h en dues sessions diàries de 45 minuts. El darrer dia inclourà un homenatge de la cineasta Pilar Aldea a Miguel Angel Moreno “Tranquilito” i una sessió golfa a les 23h al bar Can Toni.

La mostra, que comptarà amb la presència del director del festival, Javier Muñiz, està organitzada per Espai F amb la col·laboració del Formentera Film, Can Toni i el suport del Consell.

Enquesta del Conservatori de música a Formentera

violoncelEl Consell de Formentera informa que des del Conservatori de música d’Eivissa i Formentera s’ha engegat un estudi de la demanda musical a Formentera per a la possible implantació d'una nova especialitat instrumental a l'Extensió del Conservatori ubicada a l’IES Marc Ferrer.

Des del Conservatori es fa una crida a la participació en una enquesta que pot resultar d'interès per tal d'oferir als alumnes la possibilitat de continuar els estudis d'ensenyaments professionals reglats o simplement per oferir una nova especialitat diferent a les existents fins ara.

En el següent enllaç es pot accedir al formulari.
https://goo.gl/2mRxq8

Actualment l’extensió del Conservatori a Formentera compta amb 40 alumnes i les especialitats que s’hi imparteixen són: piano, guitarra, flauta i violí.

L'enquesta, que restarà oberta fins dia 1 de maig, és una iniciativa del Conservatori. Un cop recollida la informació es procedirà a sol·licitar a Conselleria la implantació de la nova especialitat escollida.

L’entrada de la primavera acull les celebracions de la Diada de Sant Jordi a Formentera

Jeroni obradorEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats de la Diada de Sant Jordi d’enguany, unes activitats que s’estendran durant tot el mes d’abril “perquè grans, joves i petits gaudeixin d’una festa tan tradicional que té com a objectiu apropar la cultura a la ciutadania”, segons ha explicat la consellera de Cultura Susana Labrador.

Les activitats comencen aquest mateix dimarts, 3 d’abril, amb la xerrada “Nous formenterers” a càrrec d’Isidor Marí i organitzada per l’Obra Cultural Balear de Formentera (OCB). La xerrada tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Activitats infantils i juvenils
El diumenge 15 d'abril comencen les activitats per als infants i joves amb l’espectacle infantil El viatge d’en Filo Cordafil, a càrrec de la companyia menorquina s’Espai de Circ, un espectacle recomanat per a nens i nenes a partir de 6 anys que es representarà a les 17.30 h, a la Sala de Cultura (Cinema).

El divendres 20 d’abril, els més joves podran gaudir d’un taller de roses de Sant Jordi amb henna al Casal de Joves.

El dimarts 24 d’abril, la Biblioteca Marià Villangómez, acollirà a les 18.00 h el contacontes Contes i Llegendes de Formentera, a càrrec d’Àngels Martínez Corderas. Aquesta activitat constarà d’un contacontes i d’un posterior taller.

Presentacions de llibres
El dilluns 16 d’abril tindrà lloc la xerrada sobre el llibre Feminismo para principiantes, a càrrec de l’experta en violència de gènere, Núria Varela, periodista i professora en Ciències Jurídiques Socials. El llibre pretén apropar el feminisme a tot el món oferint la història i l’esperit que el Moviment ofereix a la societat. La presentació i col·loqui amb l’autora tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez i compta amb la col·laboració d’IBDona i Espai Dones.

El dimarts 17 d’abril El Gall Editor juntament amb la conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera presenten la reedició del llibre La cuina de Formentera, un llibre que recorre les receptes més tradicionals de la nostra cuina. La presentació correrà a càrrec dels autors; Artur Portes i Vicent Ferrer. La presentació es realitzarà a la Biblioteca Marià Villangómez a les 20.00 h.

El dimecres 18 d’abril a les 20.00 h la Biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació del còmic Días Oscuros basat en la novel·la homònima de l’autor eivissenc Lluís Ferrer, l’obra gira al voltant d’una història real esdevinguda a Eivissa durant la II Guerra Mundial.

El dimecres 25 d’abril, l’OCB organitza la presentació del llibre Terra endins, mar enllà de Marià Torres, a càrrec de Maria Teresa Ferrer i Ramon Mayol. L’acte tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

El dijous 26 d’abril es farà la presentació del llibre infantil Rondalles de Formentera a càrrec de l’autor Pere Morell i presentat per Maria Teresa Ferrer. La presentació s’efectuarà a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Finalment, el dilluns 30 d’abril a les 20.00 h la Biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació de la revista Randa que dedica el seu núm. 79 a Formentera. La presentació serà a càrrec d’Esperança Marí i Isidor Torres i comptarà amb la participació d’alguns dels col·laboradors.

Cal destacar l’esforç del Consell de Formentera col·laborant amb aportacions per ajudar a fer realitat algunes d’aquestes publicacions, donant suport a la difusió de la història i cultura pròpies de l’illa.

Concerts
El dissabte 7 d’abril a les 20.00 h al Centre Antoni Tur “Gabrielet”, l’OCB organitza el concert de la cantant i compositora Cecilia Giménez, que presentarà el seu nou treball Romeo, un disc de cançons de diferent època, tradició, llengua i estil, embastades per la profunditat del sentiment.

El dissabte 21 d’abril es celebrarà el concert de Sant Jordi. A les 17.30 h a la plaça de la Constitució tindrà lloc l’Intercanvi de Bandes a càrrec de la Banda Juvenil del Patronat d’Eivissa, la Banda de Sant Marcel·lí de València i la Banda Municipal de Formentera.

Tot seguit, a les 20.00 h el jardí de ses Eres acollirà el concert del cantautor mallorquí i ex component d’Antònia Font, Joan Miquel Oliver, que presentarà el seu nou disc Atlantis. On l’artista segueix explorant l’estètica electrònica del seu anterior àlbum Pegasus.

El divendres 27 d’abril, Espai Frumentària organitza el concert de Voiciello, un duet format per la cantant Carme Garí i el violoncel·lista i compositor Gabriel Fiol que ens presentaran el seu treball Una veu, un violoncel, un món de sensacions, un espectacle musical que convida a un viatge per la música clàssica així com d’altres gèneres. El concert serà a les 20.30 h a la Casa del Poble de la Mola.

Diada de Sant Jordi
Durant el matí del Dia de Sant Jordi, dilluns 23 d’abril, es posaran paradetes de llibres gratuïts provinents del fons de la biblioteca, i altres associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà.

A les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema) es celebrarà el lliurament de premis de la XIX edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Segons destaca la consellera Labrador, “aquest concurs pretén estimular treballs de creació literària i fomentar l’hàbit lector entre la població infantil de Formentera”.

Arran de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, enguany els relats, en aquesta convocatòria, versen sobre “Formentera i el seu patrimoni cultural”. L’acte de lliurament de premis comptarà amb l’animació a càrrec d’Impro Ibiza.

Cicle dedicat a Blai Bonet
El divendres 13 d’abril, a les 20.00h, la Sala d’Actes de la conselleria de Cultura acollirà el Cicle dedicat a l’escriptor, poeta i dramaturg mallorquí Blai Bonet, amb la conferència “El teatre de Blai Bonet” a càrrec del professor de l’ESADIB i Doctor en Arts escèniques per la UAB Joan Tomàs Martínez.

Dissabte 14 tindrà lloc l’obra de teatre per a tots els públics Oficis al carrer de la companyia Tshock Cultural Emocional, una obra dedicada a la faceta dramatúrgica i artística de Blai Bonet i on es retroben els mateixos actors que la van interpretar per primer cop, i per a qui l’autor la va escriure, 40 anys després. Tot seguit es projectarà un documental El teatre de Blai Bonet que recorre la seva vida. Al final de l’acte el Govern de les illes Balears vol obsequiar a tots els assistents amb un DVD.

Caminada popular
El dissabte 28 d’abril, i per cloure les activitats de Sant Jordi, l’OCB organitza una caminada popular a càrrec d’Andreu Ferrer i Santi Colomar. La sortida serà a les 10.00h a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Aquestes activitats estan organitzades per l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera amb la col·laboració de les Biblioteques de l'illa, l’Escola de Música i Dansa i del Casal de Joves. Compten també amb la implicació especial dels centres d’educació infantil i primària de Formentera i associacions com Obra Cultural Balear de Formentera, Espai F_ i altres entitats com Ràdio Illa i l’Institut d’Estudis Baleàrics, als quals agraïm la seva col·laboració.

Més articles...

Pàgina 10 de 38

10

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera