• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

El XVI concurs de Beni Trutmann ja coneix els seus premiats

1er premi fotodenuncia 2018El dilluns passat es va inaugurar la mostra del XVI concurs de fotografia Beni Trutmann a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Sant Francesc. En el mateix acte es feia l’entrega dels premis als guanyadors del certamen. La mostra es podrà veure fins al proper dissabte 12 de maig d’11 a 14 i de 18 a 20 hores de dilluns a divendres.

El concurs de fotografia Beni Trutmann se centra des dels seus inicis en la natura de Formentera en tots els seus caires paisatge, fauna, vegetació o interacció humana amb la natura. El concurs, que s’ha consolidat com un dels referents de la fotografia local, es va crear ara fa 16 anys per retre homenatge a la trajectòria d'aquest fotògraf tan important per a l'illa, el qual deixà un arxiu amb més de trenta mil fotografies.

En aquesta setzena edició s’han presentat 26 participants amb un total de 76 instantànies repartides entre les dues categories clàssiques: fotografia blanc i negre i fotografia a color, a més de la nova categoria de fotodenúncia. Així mateix, en la categoria de telèfon intel·ligent per a joves de 12 a 18 anys, hi ha hagut 54 participants amb un total de 125 fotografies presentades. Els membres del jurat han acordat per unanimitat atorgar els premis als següents concursants.

Guanyadors categoria color

1er premi: Jaime Franch Rojo - 500 euros
2n premi: Wolfgang Wicher - 300 euros
3er premi: Joan Ribas Ferrer - 200 euros

Guanyadors categoria blanc i negre

1er premi: Iria Sánchez Rodríguez - 500 euros
2n premi: Maurizio Lamberti - 300 euros
3er premi: Josep López Vañó - 200 euros

Guanyadors categoria fotodenuncia

1er premi: Juan Juan Juan - 500 euros

Guanyadors categoria telèfon intel·ligent

1er premi: Natalia González Lacasa - Càmera instant Polaroid SNAP
2n premi: Ainoa Bolívar Rescalvo - Càmera d’acció Polaroid Cube
3er premi: Joao Gonçalves Rouanet - Càmera esportiva Polaroid IF045

La consellera de Cultura, Susana Labrador, va agrair la participació de tots els concursants així com la feina del jurat a l’hora de triar les millors fotografies entre la gran qualitat de les instantànies presentades en aquesta edició.

Tercera campanya de la carta arqueològica subaquàtica de Formentera

foto boatEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi ambient, informa que durant aquesta setmana s’han dut a terme les actuacions corresponents a la tercera campanya de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. La campanya ha consistit en la prospecció, mitjançant sonar d'escombratge lateral i magnetòmetre, de la franja que va des de cala Saona fins al far des Cap de Barbaria.

Inicialment es preveia realitzar aquesta actuació durant el mes de desembre de 2017, però la tramitació d'informes preceptius per a l'autorització va obligar a desplaçar la data al mes d’abril d’enguany. Així, el passat 22 de gener la Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera va autoritzar la campanya de prospecció arqueològica, amb dictamen favorable de la Comissió Específica d'Arqueologia de 17 de novembre de 2017.

El projecte de Carta arqueològica subaquàtica està promogut per l'associació Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) i pel Consell Insular de Formentera, tenint en compte que en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019 l'elaboració d'aquest document figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades.

En Javier Rodríguez Pandozi, director de projectes de l’IBEAM ha avançat que durant l’actual campanya s’ha trobat fins a una quinzena d’elements d’interès que donaran pas a una quarta campanya que es desenvoluparà el proper mes d’octubre. Aquesta permetrà un estudi més detallat de les restes ara localitzades.

La consellera de Patrimoni, Susana Labrador, ha destacat que, una volta es duguin a terme les cinc campanyes previstes i s’enllesteixi la carta arqueològica subaquàtica, aquesta serà de gran importància per al Consell, ja que “disposarem d’una eina que localitzarà i descriurà el nostre patrimoni marí, de manera que podrem fer una correcta gestió i protecció del mateix”.

Ajuda per localitzar el patrimoni
Un cop configurada, la carta arqueològica subaquàtica passarà a ser titularitat del Consell de Formentera. La seva consulta, però, serà restringida a experts per evitar espolis.

Els responsables de la recerca han demanat ajuda a la població de Formentera en general, i pescadors i gent de mar en particular perquè en cas de trobar restes arqueològiques dins la mar avisin al departament de Patrimoni del Consell o als GEAS de la Guàrdia Civil perquè el puguin protegir.

Diada de Sant Jordi a Formentera amb música i llibres

Foto Joan miquel oliverEl Consell de Formentera, a través de l’àrea Cultura, Educació i Patrimoni recorda que aquest cap de setmana tindran lloc els actes centrals abans de la celebració de la Diada de Sant Jordi del proper dilluns 23 d’abril.

Dissabte de concerts de Sant Jordi: Intercanvi de bandes de música i Joan Miquel Oliver

El dissabte a les 17.30 h a la plaça de la Constitució hi haurà una trobada de bandes de música amb la Banda Juvenil del Patronat de Música d'Eivissa, la Banda Sénior de la Unió Musical l'horta de Sant Marcelí i la Banda de música de Formentera.

A les 20.00 h al Jardí de ses Eres, el cantautor Joan Miquel Oliver, ex vocalista d’Antònia Font, presentarà el seu darrer disc, Atlantis.

Pel concert d’intercanvi de bandes de música, la Banda Juvenil del Patronat de Música d'Eivissa interpretarà dues obres prou conegudes pel públic: Malson abans de Nadal i Cartoon Symphony, un popurri on es reconeixen les bandes sonores de sèries de dibuixos animats com “The Simpsons”, “La pantera rosa” o “Els picapedra”.

La Banda Sénior de l'Unió Musical l'horta de Sant Marcel·lí utilitzarà els compositors valencians com a nexe d'unió entre les obres que interpretaran. Finalitzaran amb l'estrena d'una obra composta pel director de la banda, Joaquin Estal.

La Banda de Música de Formentera farà un concert mesclant temes actuals de grups tan populars com podrien ser els Beatles amb música escrita originalment per a banda.

El concert acabarà amb una interpretació conjunta a càrrec de les tres bandes de la cançó d'Aires Formenterencs “Visc a Formentera”.

Tot seguit Formentera podrà gaudir de la música del cantant mallorquí i exguitarrista i compositor del grup Antònia Font, Joan Miquel Oliver que presentarà el seu nou disc Atlantis. Un disc que segueix la línia estilística de Pegasus, el seu anterior treball, però en una versió corregida i augmentada que obra el ventall de l’antifolk a l’electro, del funk a la rumba i del pop pur a tot el que us pugueu imaginar.

Diada de Sant Jordi

Durant el matí de dilluns es col·locaran paradetes de llibres de diverses associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà per altres baixes del fons de la biblioteca i hi haurà una nova paradeta dedicada a mostrar als ciutadans totes les publicacions on el Consell de Formentera ha col·laborat, com per exemple la nova edició del llibre La Cuina de Formentera d’Artur Portes i Vicent Ferrer i Editorial El Gall, ell llibre La segona república a Formentera 1931-1936 de Martí Serra Rivera i de l’Editorial Mediterrània Eivissa o l’exemplar del número 79 de la Revista Randa dedicada a Formentera.

A la tarda, es celebrarà el clàssic lliurament de premis de la XIX edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Amb la dinovena edició i arran de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, enguany els relats, en aquesta convocatòria, versen sobre la següent temàtica: “Formentera i el seu patrimoni cultural”.

Aquest acte tindrà lloc a les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema) i comptarà amb l’animació dels artistes Ruth Delgado i Nacho Rivas amb la col·laboració de la companyia Improibiza.

Les celebracions de Sant Jordi compten amb la col·laboració de Trasmapi i amb l’Institut d’Estudis Baleàrics a través del circuit TalentIB.

Collective Signatures desembarca a Formentera

Exposicio collective signatureEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, Educació i Patrimoni dóna suport a la primera edició del projecte cultural Collective Signatures que duu el nom de Letters from Formentera.

Collective Signatures es un programa de residència itinerant per a artistes i curadors que es duu a terme enguany a l’illa de Formentera de l'11 al 25 d'abril. El seu objectiu és cercar la reflexió així com la resposta crítica davant qüestions culturals contemporànies, al mateix temps que es promou la producció textual i artística dels seus participants, concentrant-se en el valor de l'escriptura individual i col·lectiva, creativa i experimental.

Aquest itinerari geogràfic i conceptual portarà els participants de la residència a imaginar i dibuixar un mapa nou, únic i creatiu de Formentera, i a produir un cos de text multi gènere relacionat amb l’illa.

Posada en comú
L’acte de final de la residència es celebrarà aquest proper divendres, 20 d'abril, a partir de les 22.30 h, al Restaurant Sa Panxa, on es farà una lectura/ performance amb els fruits i reflexions d’aquesta residència.

Al final del projecte es realitzarà una divulgació del material textual i audiovisual produït, material que serà destinat a publicacions impreses i on-line, així com a exposicions i futurs projectes de recerca acadèmica.

El TSJIB confirma el reconeixement des Campament com a BIC

foto es campament 2El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ha confirmat la declaració des Campament com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Es desestima així el recurs presentat per la propietat dels terrenys des Campament davant la declaració d’aquest espai formulada pel Consell de Formentera.

En data 29 de novembre de 2013, el Ple del Consell Insular de Formentera va acordar incoar expedient de declaració de BIC, en la tipologia de Lloc Històric, a la colònia penitenciària de la Savina, també coneguda com “es Campament”.

En aquest acord s'explica que “l'antiga colònia penitenciària de la Savina, coneguda com es Campament, va ser declarada bé d'interès cultural (BIC), en la tipologia de lloc històric, mitjançant acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa i Formentera de 30-09-2002”.

Davant aquesta declaració de BIC, la propietat va interposar un recurs contenciós administratiu que ara ha estat desestimat pel TSJIB, que ha acordat la publicació en el BOIB d’aquesta declaració i la seva inscripció en el Registre d'Insular de Béns d'Interès Cultural.

La consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, ha valorat la sentència de manera molt positiva, ja que “permet que aquest espai d’alt valor històric i patrimonial rebi el reconeixement que varem proposar des del Consell. Estem en un moment de recuperació de la memòria històrica i es Campament es un espai d’especial importància en aquest sentit”.

Compromís del Consell de Formentera amb la Memòria Històrica
Aquesta sentència referma la implicació del Consell Insular en la recuperació de la memòria històrica a Formentera. El passat 1 de març, coincidint amb la celebració del Dia de les Illes Balears, es va descobrir al cementeri de Sant Ferran un monòlit en record dels cinc formenterers assassinats pels franquistes l’any 1937, essent aquest el primer d’aquestes característiques inaugurat a la nostra comunitat.

Més articles...

Pàgina 9 de 38

9

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera