• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

La mítica banda de rock catalana Brams oferirà un concert amb convidats de luxe a Formentera

El pròxim dissabte 5 de febrer la Sala de Cultura (Cinema) rebrà la mítica banda de rock i ska catalana Brams, que comptarà amb convidats de luxe com ara Gerard Quintana (Sopa de Cabra); el cantautor i exmembre del grup de folk eivissenc UC, Isidor Marí; la històrica formació Aires Formenterencs; els cantautors de la nostra illa Maria José Cardona (Imaràntia) i Genís Campillo (Santgenís), i la rapera valenciana Tesa. "D'aquesta manera, es vol fer extensiu l'homenatge a les tres generacions i a tots els cantautors d'arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes", segons han explicat els organitzadors del Festival Barnasants. Aquest és el segon concert dels deu previstos dins el Festival Barnasants i el primer de la programació de l'Illa a Escena d'aquest trimestre.

La consellera de Cultura, Susana Labrador ha explicat que enguany, el Barnasants "ha programat un concert homenatge molt especial, que servirà per donar el tret de sortida a l'edició a Formentera d'aquest certamen de cançó d'autor. Després dels bons resultats de les passades edicions, ens hem tornat a adherir a la proposta de música d'autor del Barnasants per oferir a l'illa una proposta cultural, a més de donar difusió de la realitat cultural de Formentera a la resta del domini lingüístic català", segons ha destacat.

"Baula rere baula"

El recital, titulat "Baula rere baula", és una producció pròpia de Barnasants, amb què es vol homenatjar el grup liderat per Francesc Ribera "Titot" i David Rosell, i amb més de tretze discos a l'esquena, en el 30è aniversari del seu primer disc, com a peça clau generacional entre la Nova Cançó i els grups reivindicatius emergits les darreres dècades.

L'any 1992 Brams publicava el seu primer disc, Amb el rock a la faixa. Varen aparèixer disposats a prendre el relleu de la protesta cantada per fer ballar, pensar i lluitar, aquest esperit combatiu que els va fer néixer es manté encara intacte. Amb el concert proposen un recorregut per les tres dècades de música, història i compromís col·lectius, acompanyats de convidats molt especials que representaran les tres generacions de la cançó d'aquest país: els pares de la Nova Cançó, els germans que varen emergir també en aquell moment, i els fills que avui tenim en el nostre panorama musical.

Intercanvi cultural

Més enllà de la programació a Formentera, l'acord entre el Barnasants i el Consell de Formentera inclou una aposta per a la promoció exterior de les propostes musicals de Formentera. Així, en l'edició 2022, al cantautor formenterer Santgenís (Genís Campillo) presentarà el seu nou àlbum Empelt a Barcelona, València, Mallorca i Menorca dins del marc del festival.

Barnasants celebra aquest any la seva 27a edició i es consolida com el programa de referència de la cançó d'autor de tot Europa i arriba per quart any consecutiu a l'illa de Formentera, gràcies a la renovació del conveni de col·laboració entre el festival i el Consell Insular de Formentera.

A més d'aquest concert, Formentera també gaudirà de la presentació del nou treball discogràfic del cantautor formenterenc Caïm Riba, que hi oferirà un concert l'11 de juny, gràcies a la col·laboració amb l'Obra Cultural Balear de Formentera. Riba serà l'encarregat de tancar l'edició del festival a la nostra illa.

Preus i entrades

El concert de Brams serà el pròxim dissabte 5 de febrer a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema), i les entrades ja es poden comprar a través del web www.entradesformentera.cat per un preu de 7 €. Aquest és el primer espectacle que incorpora el preu reduït del 50 % de descompte per a les persones en situació d'atur i autònoms sense activitat, jubilats, menors de 25 anys, famílies monoparentals i famílies nombroses.

L'espectacle es durà a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent en cada moment.

28 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 barnasants-xarxes

Les alumnes del batxillerat artístic de l'IES Marc Ferrer exposen les seues obres a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell"

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que del 31 de gener al 5 de febrer a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" es podran visitar les obres de l'alumnat del batxillerat artístic de l'IES Marc Ferrer, una modalitat que es pot cursar a Formentera des de 2020.

Enguany, s'exposaran una vintena de peces que han realitzat cinc alumnes durant el primer trimestre en les assignatures de Dibuix Artístic i Tècniques d'Expressió Graficoplàstica. Són treballs fets en diversos suports, com ara tela, fusta, cartó i paper. I a més, han emprat tècniques variades com són la pintura i la tècnica mixta amb collage, frottage, transferències, carbonet o estampació.

L'exposició, de temàtica variada, recopila la investigació que ha fet l'alumnat de les formes naturals i artificials, així com la interpretació del patrimoni arquitectònic de l'illa aplicant diferents graus d'iconocitat.

L'exposició obrirà portes dilluns 31 de gener a les 18 hores. La mostra es podrà veure a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" de dimarts a dissabte d'11.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 20.00 hores.


27 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 expo batxi

La Universitat Oberta per a Majors torna a Formentera amb un cicle de set conferències fins al mes de maig

El Consell de Formentera, a través de l 'àrea de Majors, informa que el 4 de febrer torna el cicle de conferències de la Universitat Oberta per Majors (UOM) a Formentera amb set conferències, que es perllongarà fins al 13 de maig. La presidenta del Consell i consellera de Majors, Ana Juan, ha animat la població de l 'illa "a partir de 50 anys" a participar en aquestes conferències que se celebraran sota les mesures sanitàries de seguretat en diferents localitats de l 'illa. Segons ha explicat la presidenta, "són set conferències de temàtica molt variada que aborden des d 'episodis de la història de l 'illa a aspectes més quotidians, i que compten amb la participació de ponents destacats".

La primera conferència comptarà amb la presència de la presidenta Ana Juan i el director de la UOM, Antoni Gamundí.

Les conferències se celebraran en el club de jubilats i pensionistes de Sant Francesc, en el centre social dels majors de Sant Ferran i en la Casa del Poble de la Mola; totes les xerrades començaran a les 17.00 hores.

Calendari de conferències:

4 de febrer (Club de jubilats de Sant Francesc)
'Dormir bé, viure bé ', a càrrec del doctor Mourad Akaârir, professor de l 'àrea de Fisiologia de la UIB

18 de febrer (Centre social de majors de Sant Ferran)
'La colònia penitenciària de Formentera (1940-42). Estat de la qüestió i algunes aportacions', a càrrec del doctor Antoni Ferrer Abárzuza, historiador i investigador

4 de març (Casa del Poble del Pilar de la Mola)
'La Mola: notes de l'edat moderna i contemporània', a càrrec de Felip Cirer, catedràtic de Llengua Catalana i Literatura

18 de març (Sant Francesc)
'Objectius de desenvolupament sostenible: 17 eines per canviar el món', a càrrec de Fina Darder, coordinadora del Fons Pitiús de Cooperació

1 d'abril (Sant Ferran)
'Principals plagues dels cultius de Formentera', a càrrec d'Antònia Blanes, tècnica en producció agroalimentària de la Cooperativa del Camp de Formentera

29 d'abril (Sant Francesc)
'Notes històriques sobre el pa, el vi i la carn a Formentera', a càrrec del doctor Santiago Colomar, professor de l'IES Marc Ferrer

13 de maig (Sant Ferran)
'Llinatges de Formentera. Història i curiositats lingüístiques', a càrrec de Joan Albert Ribas, filòleg

25 gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 UOM

Dansa, música, teatre i espectacles infantils en la programació de L'Illa a Escena

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat avui el programa d'arts escèniques i musicals "L'Illa a Escena" per als pròxims mesos de febrer i març. La consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha explicat que aquest cartell recull set espectacles de dansa, música i teatre adreçat al públic adult i infantil del que "esperam pugui gaudir la població de Formentera". L'objectiu d'aquesta iniciativa és "promoure i fomentar l'oferta cultural a l'illa, donar suport a les creacions locals així com incrementar les opcions d'oci entre tot tipus de públic", segons ha afegit Susana Labrador.

Febrer

-EI dissabte 5 de febrer tendrà lloc el concert Baula rere baula del grup català Brams.

El 1992 Brams publicava el seu primer disc, Amb el rock a la faixa; aquest any la gira commemora els trenta anys amb un recorregut per les tres dècades de música, història i compromís col·lectius, acompanyats de convidats molt especials que representaran les tres generacions de la cançó d'aquest país.

Demà 22 de gener, serà la inauguració del festival a Barcelona. El de Formentera serà el segon concert de la gira especial del grup dels sis programats, dins del projecte de cultura en xarxa Barnasants, Cançó d'autor.

El concert serà a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-El segon espectacle serà una obra de dansa de la companyia Fils Roulants: Aión. Creat i dirigit per Valeria Del Vecchio, que també apareix en escena juntament amb Pablo Arias, l'espectacle presenta el moviment com a element essencial, i té com a fons el so original de Diego León Arias. Aión se situa abans que començàs a córrer kronos, el temps. Representa un lloc fora del temps on hi ha una multitud de possibilitats, d'experimentacions, de jocs, de fluctuacions.

L'obra es podrà veure el dissabte 12 de febrer a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-El següent espectacle és Ella balla, una obra de teatre musical de la companyia Moskitas Muertas, adreçada a nens i nenes a partir de sis anys. Xénia Fuertes és la compositora de l'obra i la coreografia és de Mireia Sobrevela. Tea és la protagonista d'aquesta obra basada en la infantesa de la coreògrafa Gillian Lyne. Ella se sent incompresa per tothom, però aviat descobreix que dins seu s'amaga un gran do: ballar! L'espectacle convida a infants i grans a ser qui realment som.

L'obra es podrà veure el dissabte 19 de febrer a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-L'últim espectacle de febrer és Alma en Cuba a Formentera, un concert de jazz d'Iván "Melón" Lewis (piano) i Ariel Brínguez (saxòfon). Ells dos són la simbiosi de dos dels més destacats representants de l'escena musical actual, que exposen la seva visió personal que entrellaça de manera orgànica la música popular i la música de cambra amb accent cubà. Ivan "Melon" Lewis ha obtingut el Premi Latin Grammy al millor àlbum de jazz llatí 2021 per Voyager. Aquest concert s'ha organitzar amb la col·laboració de Trampolí Mecànic.

L'espectacle es podrà veure divendres 25 de febrer a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema)

Març

-El dissabte 5 de març serà el Concert 8M, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, un concert organitzat en col·laboració amb l'àrea d'Igualtat del Consell de Formentera.

A l'escenari hi haurà Marina, d'Ojos de Brujo, La Mari de Chambao i Anita Kuruba de Canteca de Macao. Aquestes tres vocalistes representen una generació, són dones amb veu pròpia, elles tres compositores, lletristes i intèrprets. Formen part de tres bandes conegudes en el panorama de la música de mestissatge, que durant més d'una dècada han estat al front de les seues bandes.

El concert es podrà veure el pròxim dissabte 5 de març a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-El segon espectacle de març és una obra de teatre de la companyia Teatre Pedro Cañestro, escrita per Bernat Joan i Marí amb motiu del Dia de les Illes Balears.

Balada de la garsa vella és una obra de teatre còmica amb set personatges: una antiga contorsionista, una vella cupletista, una actriu retirada, un actor amateur també retirat actualment rendista, un antic actor d'èxit, un enigmàtic pallasso i un pianista. Se reuneixen al voltant d'una festa en honor de Romeu (l'antic actor d'èxit) organitzada per ell mateix. Cadascú mirarà de donar el millor de si mateix sobre l'escena, és una celebració de la vida a través de les arts escèniques.

L'obra tendrà lloc dissabte 12 de març a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

-Per concloure la programació de L'Illa a Escena, dissabte 26 de març, podrem veure Sabates noves, una obra de teatre d'objectes de la companyia Tian Gombau-L'home dibuixat, premi Max 2020 al millor espectacle per a públic infantil i familiar.

L'obra, escrita per Jordi Palet, relata l'aventura d'un nen amb les seues sabates noves. D'anar amb elles descobrint el món que l'envolta: paisatges, persones i animals, mentre que elles acumulen experiències, ell va creixent. L'espectacle s'adreça al públic familiar, per a nens i nenes a partir de tres anys.

L'obra serà dissabte 26 de març a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Preus i entrades

Els espectacles adreçats al públic tenen un preu de 4 euros i els espectacles adreçat al públic adult de 7 euros. Les persones en situació d'atur i autònoms sense activitat, jubilats, menors de 25 anys, famílies monoparentals i famílies nombroses tendran una bonificació del 50 % de descompte en el preu de les entrades. "Amb aquesta iniciativa des del Consell Insular de Formentera volem facilitar l'accés als espectacles culturals de Formentera a tothom independentment de la seva situació econòmica o familiar", segons ha afegit la consellera.

Les entrades es podran adquirir a www.entradesformentera.cat a partir del divendres de la setmana anterior de cada espectacle. Els espectacles es duran a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent en cada moment.

21 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

GENERAL 2N SEM 2022 vCC DINA4 RGB 72dpis1

Formentera es torna a omplir de teatre el 2022 amb la Mostra d'Espectacles Infantils

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat avui la XV edició de la Mostra d'Espectacles Infantils. La Mostra està organitzada per Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i el Consell de Formentera. Aquest certamen de teatre infantil i juvenil portarà a Formentera quatre espectacles entre el 14 i el 16 de gener.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha assenyalat que "amb la Mostra volem seguir fent arribar una bona oferta teatral i culturals pels infants i les seves famílies de l'illa, a la vegada que donem suport a la industria cultural teatral."

El tret de sortida serà divendres 14 de gener amb dos contacontes: Contes per volar ben amunt i El vaixell vermell. Les dos obres són de la companyia Lletra encantada, i Raquel de Manuel Mur, cocreadora, dinamitzarà les dos narracions. Contes per volar ben amunt és un espectacle de narració oral i corporal de relats i cants antics, i reinventats. Aquesta obra, que té una durada de 45 minuts, és per als usuaris del Centre de Dia, els quals podran gaudir-ne al mateix centre a les 11.00 h.

El vaixell vermell és un viatge per un oceà i una illa màgica, una foguera vora el foc per compartir cant, històries, humor i àlbums il·lustrats. Un taller de cocreació d'històries entre tothom. La sessió compta amb una capitana i un grup de mariners que van pujar a un vaixell i van començar a navegar, buscant noves terres on viure. Aquest espectacle és per a tots els públics, l'entrada és gratuïta i tendrà lloc al Punt de Lectura de Sant Ferran a les 17.00 h, amb una durada de 45 minuts.

La Mostra continuarà dissabte 15 de gener amb la companyia L'Estaquirot Teatre, que presenta L'aventura d'avorrir-se. Aquest espectacle de titelles té com a protagonista na Rita, una nena que tot i tenir molts jugarois, sempre s'avorreix i no sap jugar sola. Però un dia a casa de l'àvia, amb un simple aneguet de goma comença una aventura que la portarà a viatjar amb la imaginació al món dels colors, i descobrirà personatges sorprenents... Recomanat per a tots els públics, es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) a les 18.00 h. Té una durada de 50 minuts.

El diumenge 16 de gener finalitzarà la Mostra d'Espectacles amb l'exitosa obra de dansa i circ Volen Volen de la companyia Mariantònia Oliver. Dansa i circ s'uneixen per a desenvolupar un llenguatge sense paraules, basat en la manipulació d'objectes i el moviment. Un joc coreogràfic càlid que busca estimular les emocions dels infants i potenciar-ne la creativitat a través dels globus, que evoquen els moments més importants de la infantesa. L'espectacle està recomanat a partir de 3 anys, i es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) a les 18.00 h. Té una durada de 35 minuts.

Entrades

Les funcions del dissabte i diumenge tenen un preu de 4 €. Les entrades es podran adquirir al web entradesformentera.cat on s'informarà a partir del divendres 7 de gener.

Tenint en compte la situació excepcional generada per la crisi de la covid-19, en aquesta edició l'entrada serà gratuïta per a persones en situació d'atur i autònoms sense activitat.

Els espectacles es duran a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent. Depenent de la situació epidemiològica es podran posposar les actuacions.

Sa Xerxa

"La cultura és un dret essencial de les persones". Aquesta idea acompanya a Sa Xerxa des de fa prop de vint anys i és la motivació principal de totes les activitats que promou.

Sa Xerxa és una entitat sense ànim de lucre de dinamització cultural basada en el voluntariat que té com a objectiu vertebrar una bona oferta teatral per als nens, nenes i joves, per aconseguir que participin de la cultura a través de las arts escèniques. El seu àmbit és el teatre per a tots els públics, fomentar que els espectacles de qualitat arribin a tots els racons de les Illes Balears i, al mateix temps, contribuir de manera decidida al reforç de la industria cultural, promovent activitats i festivals de teatre familiar a totes les illes.

Companyies de teatre d'enguany

Lletra encantada
La companyia Lletra encantada son cocreadores d'històries i encanteris, de nous camins i aventures. Realitzen tallers per infants de 0-12 anys. Raquel de Manuel Mur i Helena Maba son les fundadores, elles dues organitzen diferents tallers i actuacions al voltant de les històries i els llibres. Raquel de Manuel es dinamitzadora infantil i juvenil a grups de lectura i teatre de Menorca, porta més de 13 anys d'experiència narrant a Catalunya i Menorca.

L'Estaquirot Teatre
La companyia L'Estaquirot Teatre fundada l'any 1973, es dedica prioritàriament als espectacles dirigits a públic familiar, en els que es barregen la comicitat i l'expressivitat que ofereix el llenguatge d'actors amb la màgia i l'espontaneïtat del llenguatge de titelles. Durant aquests anys ha estat investigant constantment les tècniques dels titelles amb els 41 muntatges diferents que han creat. A l'any 1981 la companyia va crear el Teatre Ambulant de Titelles i també ha creat una sèrie per televisió amb titelles, 13 capítols amb col·laboració amb TV3, "La cuina dels titelles"

Mariantònia Oliver
D'ençà de la seva creació, el 1989, la Cia. Mariantònia Oliver ha desenvolupat un treball ingent de projectes pedagògics i de creació a les escoles i diferents iniciatives d'un fort compromís social. En l'any 2000 s'instal·la a Mallorca i emprèn un treball amb un fort compromís social. Gestiona des de 2016 EiMa ,un festival d'àmbit europeu en context rural, i iniciant projectes pedagògics en el Centre de Creació d'arts escèniques a Maria de la Salut (Mallorca). Mariantònia Oliver, és directora i coreògrafa de Cia. Mariantònia Oliver i professora al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.


7 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell mostra 2022

Més articles...

Pàgina 40 de 132

40

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera