• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera incrementa els tractaments de control de moscards després de les pluges d'hivern

Foto control de moscards 2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat una nova campanya de control de les poblacions de moscards i quironòmids al Parc Natural de ses Salines. En concret, s’està actuant a s’Estany Pudent, s’Estany des Peix i ses Salines d’en Marroig, punts on es concentra la major part d’aigua dolça i es desenvolupen les larves de mosquits.

Durant la primera jornada d’ahir dimarts, l'equip tècnic va cobrir gran part de l'àrea de tractament i va constatar que hi ha gran quantitat d’aigua estancada degut a les elevades precipitacions d’aquests primers mesos de l’any, cosa que ha elevat de retruc la presència de moscards, tant en fase larvària com adulta.

Per aquesta raó, en la campanya 2018 s’incrementen els mitjans, passant de 24 jornades a 31 a realitzar en dues fases. Durant la primera fase, anomenada de xoc, s’apliquen dos tractaments per setmana (dimarts i dijous) durant les primeres 3 setmanes, mentre que durant la segona fase es realitzarà un tractament per setmana.

Així mateix, s’està treballant amb la dosis màxima permesa del Bacillus thuringiensis Israeliensis, el producte biològic autoritzat per aplicar en la zona del Parc Natural Ses Salines. L’objectiu és donar la major persistència a la presencia d’aquest insecticida natural que actua directament sobre les larves que es desenvolupen a les aigües estancades.

Per la consellera del ram, Daisee Aguilera, "després de realitzar la primera jornada de tractaments, valorem que ha estat un encert iniciar abans la campanya i intensificar les actuacions durant les primeres tres setmanes, ja que a més de la gran quantitat d’aigua estancada, hi ha prevista una pujada de temperatures per als propers dies. Per tant, la intensificació de la campanya ens permetrà reduir les poblacions de moscard i pal·liar els seus efectes nocius en la població".

El control de les poblacions de mosquits es realitza amb dos operaris que actuen amb motxilla aplicadora i polvorització de producte granulat per poder millorar l'eficàcia dels tractaments. Les feines es desenvoluparan fins a finals d'octubre.

L’import inicial dels tractaments per la temporada 2018 és de 32.075€, gairebé 10.000€ més de dotació que la passada campanya. Així i tot, si persistissin les molèsties produïdes per moscards i quironòmids, es podrien ampliar els tractaments.

Jornada de neteja de platges

Cartell neteja platgesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que l’associació ecologista "Que Celeste" organitza per a aquest proper diumenge 22 d’abril una nova jornada de neteja de platges.

L’activitat s’iniciarà a les 11.00 hores, amb l’aparcament del quiosc des Ministre com a punt de trobada. Els equips de voluntaris comptaran amb elements de recollida i borses de residus proporcionades pel Consell Insular i el Govern balear.

A més de les tasques de neteja, els voluntaris informaran als turistes sobre la importància de mantenir netes les platges de l’illa i de la necessitat de dipositar els residus en els contenidors diferenciats habilitats a les zones de bany de Formentera.

El material recollit durant la neteja es transformarà posteriorment en element de decoració per al festival que organitza anualment aquesta entitat.

Dades recollida 'caravel·la portuguesa' a Formentera

Foto caravella 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que els darrers dies s’ha recollit un centenar de caravel·les portugueses a les platges i zones de bany de l’illa.

En concret, el servei de neteja de platges n’ha enretirat 89 a Migjorn, 9 Entre cala Embaster i es Caló de Sant Agustí i un parell a la platja d'Illetes.

Què cal fer si trobem una caravel·la
Si algú en troba un exemplar passejant per la platja, s’ha d’adreçar al telèfon 112 d’emergències, que és l’encarregat de centralitzar i registrar els avisos i donar part després al Consell per a que se’n faci la posterior retirada.

En cap cas s’ha d’intentar manipular l’exemplar i, si teniu mascotes, eviteu que hi vagin a ensumar o el trepitgin.

Des de la conselleria de Medi Ambient es recorda que és habitual que durant aquesta època de l'any les corrents marines i el vent empenyin a les nostres costes organismes com la caravel·la portuguesa. Sols cal tenir-ho en compte i actuar amb seny si ens en trobem una, talment com ho faríem amb d’altres espècies de borns.

Formentera referma el compromís amb l'Aliança Mar Blava

foto alianca mar blava3El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, s'han reunit avui a la Sala d’Actes de la institució insular amb la presidenta de l’Aliança Mar Blava, Sandra Benbeniste, així com amb la secretària de l’associació, Flor dell’Agnolo per a rubricar un any més el conveni de col·laboració entre ambdós entitats.

Jaume Ferrer ha volgut destacar la importància de la tasca desenvolupada per l’Aliança Mar Blava en contra de les prospeccions, ja que “a dia d’avui segueix aquesta lluita, sobretot amb els projectes que encara cuegen i que des del Consell de Formentera esperem que puguin ser arxivats el més aviat possible”. Per a Ferrer, a més, la col·laboració establerta amb l’Aliança Mar Blava servirà “per a obtenir un major consens a l’hora de presentar les al·legacions que es puguin tramitar davant la nova llei de canvi climàtic en la que està treballant el Govern de les Illes Balears”, una llei que des de la màxima institució insular es creu imprescindible a l’hora d’impulsar les energies renovables.

Sandra Benbeniste ha agraït el recolzament del Consell de Formentera en una mobilització que fins ara ha aconseguit aturar ja cinc projectes potencialment perillosos per a la Mediterrània i les Balears, una lluita que Benbeniste ha agraït a tots els actors implicats, “administracions, societat civil, partits polítics i empreses. S’ha de dir que aquesta és una feina de tots i que podem estar molt satisfets perquè quan estem units, les coses s’aconsegueixen” i ha apuntat que ara mateix s’està treballant per a aconseguir una llei que faci que aquesta part de la Mediterrània esdevingui lliure de prospeccions i que no es puguin tramitar nous projectes “com ja s’ha fet a França i a d’altres llocs del mon".

Així mateix, i en la línia de l’anteriorment expressat pel president del Consell, Benbeniste ha anunciat que un segon objectiu; el treball en pro de les energies renovables, “aprofitar la força de l’Aliança per a crear un consens i un pacte per les renovables. Ens posem al servei de tots per a donar a conèixer la nova llei de canvi climàtic, de fer les al·legacions pertinents i sobretot, de donar-li suport perquè creiem que és una llei important que ha de comptar amb el màxim consens possible”.

El conveni avui signat ha estat el primer rubricat entre l’Aliança Mar Blava i una administració aquest 2018 i fixa una aportació de 6000 euros per part del Consell de Formentera a l’Aliança, una quantitat 1000 euros superior a la del conveni signat el 2017 entre les dues entitats.

Formentera, 'Smart Island' en la gestió municipal de l’aigua

Foto presentacio AqualiaDesprés de l’èxit de la prova pilot a Sant Ferran, el Consell de Formentera invertirà 302.765 euros en ampliar la instal·lació de comptadors d’aigua intel·ligents que permeten la lectura en temps real, millorant la informació al client i l’eficiència de la xarxa.

A començaments del 2017, el Consell Insular de Formentera va posar en marxa un projecte pilot de telelectura a Sant Ferran, instal·lant 236 comptadors “intel·ligents” que permeten un control monitoritzat del consum d’aigua dels comptadors individuals de cada usuari i de l’aigua aportada a la xarxa de distribució del nucli urbà de Sant Ferran.

El resultat d’aquest projecte ha estat molt positiu, ja que durant el darrer any a Sant Ferran s’han detectat 31 incidències, amb una pèrdua mitjana de 17l/h, el que significaria 379.400 litres/mes, l’equivalent a 38 camions cisterna. La majoria d’aquestes 31 incidències corresponen a fuites degudes a un mal funcionament de les instal·lacions interiors dels usuaris.

Sistema pioner a les Illes Balears
El Consell, a través d'Aquàlia, ha decidit ampliar gradualment aquest sistema a tota l’illa amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. Cal recordar que la implantació d’aquest sistema és pionera a Balears i que no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua. A més, els clients passaran a rebre la facturació mensualment, en comptes de trimestralment com fins ara.

La implantació es fa en tres fases: la primera, que comprèn Sant Francesc i la Savina, s’està acabant, mentre que ja s’ha iniciat la segona fase d’instal·lació a es Pujols, i la tercera fase, que s’iniciarà al juliol, estendrà els comptadors intel·ligents a ses Bardetes, es Ca Marí, la Mola, es Caló, sa Roqueta i el Polígon Industrial de Can Bonet. Es preveu que la implantació dels nous comptadors s’enllestirà a finals d’aquest 2018.

Avantatges dels nous comptadors
Aquest sistema de lectura intel·ligent dels comptadors permet controlar el consum en temps real sense necessitat de desplaçar a cap operari. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum a través d’un programa informàtic de gestió.

Així doncs, el nou sistema permet la lectura del comptador sense necessitat d'accedir a la comunitat o a l'habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. De fet, els usuaris poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació per a mòbils “Smart Aqua”, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi resideixin. A més, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

El telecomptatge indica també quan hi ha un comportament anòmal de l’aparell per aturada del mateix i facilita al Servei Municipal d’Aigües informació desglossada per hores de l’aigua que no es registra en tot el nucli de Sant Ferran a causa de pèrdues en la canonada de distribució per trencaments, fraus o consums no controlats.

Millores per als usuaris
Segons la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, “aquest sistema ens permetrà disposar d’un coneixement de la demanda d’aigua a cada zona, així com informació objectiva i detallada amb el que podrem definir millor els futurs plans d’inversió a la xarxa”. A més, “els usuaris podran ser avisats de qualsevol anomalia, com consums excessius o un mal funcionament en el seu aparell, reduint d’aquesta manera la facturació causada per les avaries fins aleshores no detectades”, ha apuntat Aguilera.

Aquest servei, doncs, significarà una millora en l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,57% al 2017. Tot plegat, redundarà en un ús sostenible i adequat de l’aigua i la seguretat en el seu subministrament, tan valuós per a l’Illa de Formentera.

Més articles...

Pàgina 7 de 27

7

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix