• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell i Ibiza & Formentera Preservation impulsen l'Aula de Sostenibilitat entre els estudiants de l'illa

plastic free aula sostenibilidad2El Consell Insular de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que juntament amb Ibiza & Formentera Preservation ha posat en marxa l'Aula de Sostenibilitat, una iniciativa que té com a objectiu la difusió de material didàctic en relació amb la sostenibilitat i la preservació del medi ambient.

“Aquest projecte s'havia preparat en un principi per començar a difondre per les aules dels centres educatius de l'illa, però l'actual situació de crisi sanitària ha obligat a adaptar-nos a les necessitats actuals, com és el teletreball o fer les classes a casa; així, s'ha preparat aquesta Aula de Sostenibilitat, un projecte que ens fa molta il·lusió i que creiem pot ser una eina molt útil”, ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz.

Aquesta iniciativa té el suport de la delegació d'Educació d'Eivissa i Formentera, que està col·laborant a difondre les activitats de l'aula també pels centres de l'illa veïna i es pot fer servir per diferents administracions.

El material d'aquesta Aula de Sostenibilitat es pot descarregar a l'eina Classroom. En la generació de continguts col·laboren Plastic Free Eivissa i Formentera, Aliança per l'Aigua, Ibiza Produce, Observatori de Sostenibilitat i el Fòrum Marí, amb la intenció d'oferir diversos temes, tots relacionats amb el medi ambient i amb les nostres illes. Els continguts relacionats amb Plastic Free s'han elaborat amb el patrocini de Ferrovial.

Aquests materials gratuïts es produeixen en català, castellà o anglès, pensant que es puguin utilitzar en les diferents assignatures del currículum escolar, destinats a alumnes de primària i secundària.

Els temes dels quals trobaran recursos són:

• Canvi climàtic: ecosistemes propis de les illes, biodiversitat, característiques geològiques, climatologia.
• Aigua: el cicle de l'aigua, depuració, reutilització, contaminació.
• Plàstics i residus: El plàstic i els bioplàstics, com afecten el medi ambient, les 3R.
• Producte local: agricultura ecològica, altres agricultures certificades, productes autòctons, temporades de cadascun d'ells, races autòctones.
• La mar: la posidònia, espècies amenaçades, reserves marines, qualitat de les aigües de bany, abocaments contaminants, etc.

• Biodiversitat: flora i fauna endèmica, races autòctones, espècies invasores, etc.

Els continguts poden resultar d'utilitat per als centres i els seus docents per tractar-se d'una temàtica sobre la qual les alumnes i alumnes, a aquestes edats, estan sensibilitzats i receptius. L'actualització de continguts serà normalment els dilluns, encara que es poden pujar presentacions més sovint.

Els centres escolars interessats a comptar amb aquests recursos pedagògics poden prendre contacte a través del correu auladesostenibilitat@gmail.com de Google Classroom.


3 d’abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera fa una crida al civisme per dipositar de forma correcta els residus i recorda les recomanacions en cas de Covid-19

foto 2020 contenidors1El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda a la ciutadania l’obligació que té de separar els residus en origen i dipositar-los a l’interior del contenidor atenent a la seva tipologia: contenidor gris o de rebuig, contenidor blau per a paper i cartó, contenidor groc per a envasos lleugers (brics, llaunes i plàstics) o al contenidor verd per dipositar el vidre. Els serveis de neteja han detectat als darrers dies l’acumulació de residus al voltant dels contenidors, tot i estar buits.

“Dipositar de forma correcta els residus, no és només una qüestió estètica sinó també de salut pública de primer ordre, tant pel personal que buida els contenidors i neteja els nostres carrers, com per a la resta de la ciutadania que fa ús dels contenidors de la via pública”, ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que ha demanat la col·laboració ciutadana. "Per això, fem una crida a la responsabilitat de la ciutadania perquè entre tots mantinguem l’illa neta”, hi ha subratllat, el conseller de Medi Ambient.

A més, davant la situació excepcional arran de la crisi sanitària, s’han tancat les següents instal·lacions municipals: Centre de Descontaminació de Vehicles des Cap de Barbaria, Deixalleria Municipal del polígon industrial, Abocador de Residus no Perillosos des Cap de Barbaria per a l’aportació de residus de construcció i demolició, així com per les restes de poda i jardineria. El tancament es perllongarà mentrestant duri la situació d’alarma.

Des de l’àrea de Medi Ambient es recorda que s’ha reforçat la neteja i desinfecció de les zones més concorregudes de les vies públiques i en especial al voltant de farmàcies, supermercats, establiments d’alimentació, entitats bancàries, etc.

Recomanacions per al tractament a domicili en cas de Covid-19
D’altra banda, el Consell de Formentera recorda les recomanacions indicades des del Ministeri de Sanitat respecte al tractament dels fems a la llar.

En el cas de les llars sense positius ni en quarantena, la separació dels residus es realitzarà com ve fent-se habitualment. Per tal de reduir al màxim la fracció que arriba les plantes de tractament, convé recordar que la importància d’optimitzar la recollida separada de les diferents fraccions (paper/cartó, vidre, envasos, orgànica, si escau), i dipositar en els seus contenidors únicament els residus corresponents a aquestes fraccions.

Finalment, recordem que els guants de làtex o nitril, emprats per fer la compra o altres usos no són envasos i, per tant, no han de dipositar-se en el contenidor d’envasos lleugers (groc).

En els casos amb positius o en quarantena per Covid-19, segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat, els residus del pacient, inclòs el material d’un sol ús utilitzat per la persona malalta (guants, mocadors, mascaretes), s’han d’eliminar en una bossa de plàstic (BOSSA 1) en un poal d’escombraries que s’ha de disposar a l’habitació, preferiblement amb tapa i pedal d’obertura, sense fer cap separació per al reciclatge.

La bossa de plàstic (BOSSA 1) s’ha de tancar adequadament i introduir-la en una segona bossa d’escombraries (BOSSA 2), on a més es dipositaran els guants i mascareta utilitzats pel cuidador i es tancarà adequadament abans de sortir de l’habitació.

La BOSSA 2, amb els residus anteriors, s’ha de dipositar amb la resta dels residus domèstics a la bossa d’escombraries (BOSSA 3) corresponent a la galleda de fracció resta. La BOSSA 3 també es tancarà adequadament. Immediatament després, hem de fer una completa higiene de mans, amb aigua i sabó, almenys durant 40-60 segons.

La BOSSA 3 es dipositarà exclusivament al contenidor de fracció rebuig (o en qualsevol altre sistema de recollida de fracció establerta en l’entitat local), i està totalment prohibit dipositar-la en els contenidors de recollida separada de qualsevol de les fraccions separades (orgànica, envasos, paper, vidre o tèxtil) o el seu abandonament en l’entorn.


31 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Cnsell de Formentera

Neteja exterior de farmàcies

foto 2020 neteja farmacies1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que s'han intensificat els treballs de neteja i desinfecció viària dels espais urbans adjacents a totes les oficines de farmàcia de l'illa, tal com ha sol·licitat el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears.

Els professionals farmacèutics recorden que durant aquesta situació d'emergència sanitària, les farmàcies han augmentat l'afluència de pacients, que esperen el seu torn escalonadament fora del local. Els serveis de neteja del Consell treballen en el tractament especial desinfectant i aigua a pressió en aquestes zones i en altres zones també concorregudes dels principals nuclis urbans de l'illa.


26 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera extrema la neteja dels principals nuclis urbans

foto 2020 neteja covid1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que des d’aquest dimecres està treballant conjuntament amb Ferrovial, l’empresa concessionària del servei de neteja de l’illa, en el tractament especial desinfectant i aigua a pressió a les zones més concorregudes dels principals nuclis urbans de l’illa. Aquesta neteja, tal com recorda el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “es du a terme seguint les recomanacions que arriben des del ministeri i pel benestar dels ciutadans”.
Les actuacions que ja s’estan aplicant són les següents:

-Actuació amb motxilla polvoritzadora en tot el mobiliari urbà amb líquid desinfectant en els principals nuclis urbans de l’illa. En molts llocs s’aplica lleixiu en baixa concentració.

-S’està netejant les places amb aigua a pressió (com es fa habitualment de forma periòdica) seguint les indicacions de dilució de líquid especial desinfectant a l’aigua.
-Aquesta actuació es farà en totes les zones de major afluència (caixers, supermercats i zones públiques en general) en els diferents nuclis urbans de l’illa.

Totes aquestes actuacions es fan amb vestits especials, guants i mascaretes.

D’altra banda, la conselleria de Medi Ambient informa que s’ha suspès el servei de la biotrituradora per triturar la poda.


20 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell redueix l’horari dels centres de residus i suspèn el servei de recollida a domicili dels voluminosos

foto Deixalleria 2020El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que amb motiu de la situació d’emergència sanitària s’han modificat els horaris de la Deixalleria i l’àrea de gestió de residus des Cap i s’ha tancat el centre de descontaminació de vehicles. A més, s’ha suspès el servei de recollida a domicili dels residus voluminosos.

Així, la Deixalleria romandrà oberta de 8 a 13.30 hores de dilluns a dissabte (diumenges i festius, tancat); i l’àrea de gestió de residus des Cap romandrà oberta de 8 a 15 hores, de dilluns a divendres (dissabtes, diumenges i festius, tancat).

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “lògicament aquesta modificació es fa per responsabilitat dins de la mesura de compliment de l’ordre de quedar-se a casa” i ha comminat els ciutadans “a respectar les recomanacions sanitàries de romandre a casa, i mantenir un aïllament social, necessari per ara”. “Perquè per retornar a la normalitat fa falta que tothom sigui responsable quedant a casa i només sortint per l’imprescindible (compres de primera necessitat o treballs inajornables que no puguin fer-se per teletreball)”, ha incidit el conseller.

Recomanacions per al tractament a domicili
D’altra banda, el Consell de Formentera recorda les recomanacions indicades des del Ministeri de Sanitat respecte al tractament dels fems a la llar.

En el cas de les llars sense positius ni en quarantena, la separació dels residus es realitzarà com ve fent-se habitualment. Per tal de reduir al màxim la fracció que arriba a les plantes de tractament, convé recordar que la importància d’optimitzar la recollida separada de les diferents fraccions (paper/cartó, vidre, envasos, orgànica, si escau), i dipositar en els seus contenidors únicament els residus corresponents a aquestes fraccions.

Finalment, recordam que els guants de làtex o nitril, emprats per fer la compra o altres usos no són envasos i, per tant, no han de dipositar-se en el contenidor d’envasos lleugers (groc).

En els casos amb positius o en quarantena per Covid-19, segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat, els residus del pacient, inclòs el material d’un sol ús utilitzat per la persona malalta (guants, mocadors, mascaretes), s’han d’eliminar en una bossa de plàstic (BOSSA 1) en un poal d’escombraries que s’ha de disposar a l’habitació, preferiblement amb tapa i pedal d’obertura, sense fer cap separació per al reciclatge.

La bossa de plàstic (BOSSA 1) s’ha de tancar adequadament i introduir-la en una segona bossa d’escombraries (BOSSA 2), on a més es dipositaran els guants i mascareta utilitzats pel cuidador i es tancarà adequadament abans de sortir de l’habitació.

La BOSSA 2, amb els residus anteriors, s’ha de dipositar amb la resta dels residus domèstics a la bossa d’escombraries (BOSSA 3) corresponent a la galleda de fracció resta. La BOSSA 3 també es tancarà adequadament. Immediatament després, hem de fer una completa higiene de mans, amb aigua i sabó, almenys durant 40-60 segons.

La BOSSA 3 es dipositarà exclusivament al contenidor de fracció rebuig (o en qualsevol altre sistema de recollida de fracció establerta en l’entitat local), i està totalment prohibit dipositar-la en els contenidors de recollida separada de qualsevol de les fraccions separades (orgànica, envasos, paper, vidre o tèxtil) o el seu abandonament en l’entorn.


19 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 30 de 68

30

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix