• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient Formentera recull 527,4 tones de matèria orgànica en cinc mesos de campanya

Formentera recull 527,4 tones de matèria orgànica en cinc mesos de campanya

foto materia organica 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que la prova pilot de recollida de fracció orgànica d’enguany, duta a terme des del 15 de maig fins a mitjans d’octubre, s’ha tancat amb la retirada d’un total de 527,4 tones d’aquests residus als 170 establiments que hi han participat.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha volgut agrair la col·laboració de tots els grans i mitjans productors que han pres part en la campanya d’aquest 2018, “aquesta ha estat la primera volta que ampliàvem la recollida a tota l’illa, i gràcies al compromís adquirit per tots els establiments col·laboradors, s’ha arribat a recollir 127 tones més de les que es preveien inicialment”.

Cal recordar que aquest 2018 s’han establert dues rutes de recollida de restes de grans i mitjans productors, negocis que han disposat de l’assessorament d’una informadora ambiental i dels tres zeladors de l’àrea, que han fet el seguiment de la campanya.

Una segona vida en forma de compost

Aquesta campanya forma part d’una de les accions del pla director de residus que està en tramitació per l'illa de Formentera, un pla que té com a objectiu principal reduir el cost del transport de residus a l’abocador de Ca Na Putxa a Eivissa. Així mateix, Europa marca com a prioritat valoritzar els residus per donar-los una altra vida, i en aquest cas el Consell treballa en convertir la fracció orgànica en un producte apte per enriquir el camp de Formentera.

Així doncs, amb les 527,4 tones de residus orgànics recollides s’ha produït 1700 metres cúbics de compost mitjançant un procés de compostatge en pila, una tècnica on es barregen els residus orgànics amb restes de poda que han passat un procés de triturat. Aquestes piles es van monitoritzant perquè el procés de maduració s’efectuï en aproximadament 8 mesos. Està previst que el compost resultant passi a disposició de la Cooperativa del Camp per la seva aplicació als camps per tal d'aportar nutrients i augmentar així la productivitat dels conreus.

Les dades d’aquesta prova pilot serviran per a estudiar l'aplicació de la recollida d'orgànica en la futura contracta de residus, que ha d’entrar en vigor al 2020.

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix