• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient El GEN-GOB continua amb els treballs de camp sobre els fondejos al litoral de Formentera

El GEN-GOB continua amb els treballs de camp sobre els fondejos al litoral de Formentera

foto compilant dadesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que el GEN-GOB ha dut a terme aquesta setmana la segona tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera”, finançat amb els fons recaptats a la primera campanya del Save Posidonia Project de l’any passat.

Aquets treballs de camp, que s’iniciaren el passat mes de juliol, s’han centrat en quantificar la pressió del fondeig damunt les praderies de Posidònia oceànica al litoral de Formentera, i avaluar el seu estat de conservació.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu, s’han realitzat diverses sortides amb embarcació amb la fi de geolocalitzar in situ les embarcacions fondejades damunt arena, roca, praderies de posidònia i Cymodocea nodosa. Així mateix, s’ha fet un seguiment de les embarcacions fondejades al litoral de Formentera mitjançant l’Automatic Identification System (AIS), sistema que permet a les embarcacions comunicar la seva posició i altres informacions rellevants. Finalment, també s’han realitzat immersions submarines per caracteritzar l’estat de conservació de les praderies de posidònia.

Resultats preliminars
En total, al mes d’agost, s’han geolocalitzat al voltant de 400 embarcacions fondejades al litoral de Formentera, i s’han realitzat immersions a la zona de ses Illetes, platja de Llevant, es Racó de sa Pujada, i la zona de Migjorn.

De l’anàlisi de les dades compilades se’n desprèn que enguany hi ha menys quantitat de barques que en temporades precedents, quan es comptaren fins a 760 embarcacions, essent les zones d’Illetes i Cala Saona on existeix més pressió sobre les praderies.

Així mateix, s’ha constatat un descens en el nombre de fondejos sobre posidònia gràcies a les tasques de vigilància dutes a terme per les llanxes de control i a una major conscienciació entre els navegants.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha valorat positivament el descens de fondejos sobre posidònia i ha animat tothom a seguir participant amb el Save Posidonia Project, “enguany tornem a posar en marxa la segona campanya del Save Posidonia Project, ja que és necessària la col·laboració de tothom per seguir amb els estudis i campanyes que permetin la conservació d’aquesta planta marina. Tothom que hi vulgui participar, ho pot fer apadrinant metres quadrats al web www.saveposidoniaproject.org”.

La tercera tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera” duta a terme pel GEN-GOB es desenvoluparà al proper mes de setembre.

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix